GRC
Bailly
ατος (τὸ) gâteau, pâtisserie,
d’où au pl. friandises, HDT.
1, 160 ; PLAT.
Rsp. 404 d ; PLUT.
M. 644 b,
etc.
Étym. πέσσω.
Bailly 2020 Hugo Chávez Gérard Gréco, André Charbonnet, Mark De Wilde, Bernard Maréchal & contributeurs / Licence Creative Commons Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification — « CC BY-NC-ND 4.0 »
LSJ
ατος, τό, (< πέσσω) any kind of dressed food; mostly in pl., pastry, cakes, sweetmeats, Stesich. 2, Panyas. 26, Hdt. 1.160, Antiph. 174.2; Ἀττικὰ π. Pl. R. 404d.
Liddell-Scott-Jones, Greek-English Lexicon (9th ed., 1940)
Pape
τό, ursprünglich jede gekochte, am Feuer zubereitete Speise, bes. aber Backwerk, Kuchen und Zuckerwerk, was zum Nachtisch gehört ; πέμματα ἐπέσσετο, Her. 1.160 ; Plat. Rep. III.404d ; Luc. Nigr. 33 u. öfter ; Plut. u. A.; λιπόωντα, Leon.Alex. 19 (IV.324).
Pape, Griechisch-deutsches Handwörterbuch (3. Aufl., 1914)
TBESG
any kind of dressed food; but mostly in plural, pastry, cakes, sweetmeats , [Herdotus Historicus (Refs 5th c.BC)] (ML)
Translators Brief lexicon of Extended Strongs for Greek based on Abbot-Smith, A Manual Greek Lexicon of the New Testament (1922) (=AS), with corrections and adapted by Tyndale Scholars